úterý 30. června 2009

Squat Milada prosí o pomoc


Centrum alternativní kultury, Squat Milada, legendární a poslední pražský squat, začala dnes vyklízet bezpečnostní agentura, a to na pokyn správce objektu, Ústavu pro informace ve vzdělávání. Důvodem je prý hluk a špatné hygienické podmínky v okolí budovy (viz. ct24, iŽurnál.cz, novinky.cz). Squateři se zabarikádovali na střeše a prostřednictvím internetu a sms zpráv začali svolávat své příznivce s prosbou o pomoc a podporu. Přivolaná bezpečnostní agentura poničila vybavení squatu. Aktuální info tu.

Aktualizace:
Dnes večer se koná v okolí vyklízeného squatu Milada večírek: začátek kolem 18:30.
Zítra, tedy ve středu 1. července, ve 12:00 proběhne demonstrace na podporu Milady před sídlem ÚIV na Senovážném náměstí.

Aktualizace 2:

Prohlášení squaterů z Milady
Chceme se coby bývalí obyvatelé squatu Milada vyjádřit k událostem, které proběhly 30. června. Tento den došlo k násilnému vyklizení jedenáct let fungujícího kulturně-sociálního centra, které představovalo v ČR poslední místo svého druhu. Tímto okamžikem se v nás všech cosi změnilo: náckové z bezpečností agentury Prague security group společně s fízly během jednoho dne zničili místo, kde jsme léta přetvářeli své sny a vize v realitu. Ministr pro lidská práva Kocáb slíbil iniciovat jednání o potenciálním náhradním prostoru, my se však rozhodně v tomto boji nehodláme spoléhat na politiky ani klidnit oprávněný vztek všech, pro které Milada něco znamenala. Nehledě na výsledky jednání přijde na vyklizení Milady adekvátní odpověď, která bude instituce zodpovědné za tento akt hodně bolet. Cítíme naléhavou potřebu vytvářet nové prostory, kde můžeme žít a tvořit po svém, bez autorit. Jakákoliv aktivita směřující k tomuto cíli je z našeho pohledu legitimní. Společnost, ve které je běžné, že se státní instituce spojí s neonacisty proti lidem vytvářejícím nekomerční kulturu, nemá právo nazývat se svobodnou.
Choďte na demonstrace, podnikejte přímé akce, buďte kreativní! Vyklizením Milady cosi skončilo, zároveň se však otevřel prostor pro vytvoření něčeho nového.
Naši touhu po svobodě žádná represe nezastaví!

Aktualizace 3:

Po včerejším násilném vyklizení posledního českého squatu Milada bude zajímavé sledovat, co se stane se sliby, které na místě zazněly z úst přítomného ministra pro lidská práva, Michaela Kocába a týkaly se případné nové budovy pro bývalé obyvatele vily. Veškerou pozornost také zaslouží soukromá agentura Prague Security Group, jež k vyklizení vily využila osoby, u nichž existuje důvodné podezření, že jsou aktivními neonacisty. Krom holých hlav byli někteří oblečeni v trikách oblíbené neonacistické značky Thor Steinar a nikterak se netajili ani se svým runovým tetováním, jež jasně odkazuje na nacistickou symboliku.
Od 12 hodin můžete přijít vyjádřit prostest s ukončením činnosti legendárního pražského squatu před sídlo instituce UIZ, která k vyklizení dala podnět a najala k tomu agenturu pochybného ražení. Důležitý bude také další osud vily, ale i přilehlých lokalit, neboť UIZ se už před časem pokusila zcelit zdejší pozemky, což ukazuje na záměr tuto lokalitu prodat.

2 komentáře:

  1. Milada existuje pres 10 let. Ten dum jim patri z titulu vdrzeni. Dum nebyl zapsan v kadastru nemovitosti, jednalo se de jure o zriceniny. 10 let je "restaurovaly" squateri a pokrocili v tom az se ze zricenin de jure stal zase dum. Ktery puvodni vlastnik jako by vlastni, ale to by mel urcit soud

    OdpovědětVymazat
  2. A co takhle napsat ze posledni zhruba dva roky, Milada celila rade stiznosti (nocni hluk, agresivni psi, v mensi mire i poskozovani majetku VS koleji a dalsi). Jejich sousedi (zejmena tedy VS studenti) se s nimi nsazili mnohokrat po dobrem dohodnout - neuspesne. Tak to prosadili na urady.
    Ja jsem se vzdy povazoval spise za priznivce Milady. Posledni dobou si to ale u me definitivne rozhazeli.
    (napr. psani vyhruznych sms organizatorovi protiMiladacke petice)

    Squateri z Milady se posledni dobou ohaneji svymi pravy, ale odmitaji videt prava lidi kolem sebe.

    OdpovědětVymazat