čtvrtek 18. června 2009

Co koupit za sto západních marek?


To byla otázka, kterou v přelomovém roce 1989 řešili obyvatelé východního Německa, když spadla Berlínská zeď a došlo ke sjednocení země. Vláda druhdy západního Německa nabídla svým východním sousedům 100 marek pro každého na uvítanou.

Německá umělkyně Peggy Meinfelder začala v rámci projektu Meine ersten 100 Westmark (Mých prvních 100 západních marek) sbírat předměty, které si tehdy vyjukaní "východňáci" v opojení západní civilizací pořídili. Vévodili samozřejmě panenky Barbie, řady tranzistoráků, tzv. plísňáky a křiklavé neonové batohy. Objevila se i kniha o 2000 letech křesťanství! U pamětníků českého přerodu se může dostavit pocit nostalgie či dokonce déja vu.
K předmětům Meinfelderová připojila osobní vzpomínky tehdejších kupců a svou pozorohudnou sbírku vystavila na internetu i v rámci výstavy Monument transformace 1989 - 2009, která probíhá až do 30.8. 2009 v 2. patře pražské Městské knihovny v prostorách Galerie hlavního města Prahy. K vidění je tu řada videí a objektů i několik kreseb, které mapují společenské transformace v různých zemích světa během uplynulých dvaceti let, počínaje Českem a konče třeba Filipínami či Řeckem. Výstavu kurátorsky připravovali Vít Havránek a Zbyněk Baladrán po dobu dvou let.

Žádné komentáře:

Okomentovat