úterý 2. června 2009

SUNN O))) poprvé v Praze

Festival Stimul a A2 pořádají první český koncert legend experimentálního metalu, americké dvojice Sunn o))). V prostoru pražského novogotického chrámu Sacre Coeur se z kouře vynoří dva muži v černých kápích a s kytarami. Za nimi bude místo oltáře postavena stěna ze zesilovačů, jejichž drtivá síla prochází útrobami a vyvolává mrazení v zádech.

Američtí Sunn O))), tvoření Stephenem O’ Malleym (Khanate, Burning Witch, KTL) a Gregem Andersonem (Goatsnake, Burning Witch, Burial Chamber Trio), jsou největšími současnými hvězdami experimentálního metalu a asi nejpodstatnějším artiklem vydavatelství Southern Lord. Jejich hudba se nestydí za svou stylovou příslušnost, ale dokáže opustit žánrová klišé a invenčně vstřebat vlivy dronového minimalismu, dark ambientu, noise nebo třeba laptopové elektroniky. 

Kapela je pojmenována podle legendárních zesilovačů Sunn, jejichž logo O))) znamená šířící se zvuk. A právě zvuk hraje v dlouhých kompozicích Sunn O))) podstatnou roli. Tvorba kapely totiž opět vrací na scénu hudebního experimentu kytaru, ovšem v poněkud nezvyklé podobě: kytaru jako zdroj dlouhých dronů, tíživě pomalých zvukových stěn a zpětných vazeb, kytaru přivedenou do naprostého extrému. Živé koncerty tohoto dua bývají nezapomenutelnými zážitky – a to nejen proto, že připomínají okázalý pohanský rituál. V prostředí bývalého pražského kláštera a dívčího internátu se bude jejich hudba nepochybně vyjímat.

Alespoň rámcovou představu o podobě koncertu nám může poskytnout série videí z aktuálního turné, které byly před několika dny pořízeny v Rotterdamu. Najdete je TADY.



Žádné komentáře:

Okomentovat