úterý 16. června 2009

Herce a zpěváky zásadně nemučit


V Divadelních novinách č. 12/09 stojí za přečtení rozhovor (na dvě tiskové strany) s režisérem Danielem Špinarem. "Divadlo vnímám zasazené do své doby, která je hodně vizuální. I proto mě šokují režiséři, kteří se nezajímají o současnou architekturu, o design nebo módu. Ze stejného důvodu mi vadí přežívající nevkus a kašírovanost českého divadla. U nás se vizuální složka stále podceňuje, dělá se tu divadlo minulého století," uvažuje například trefně mladý režisér, jehož Vojcek rozvířil vinohradské bažiny. A konstatuje, že herce je při práci třeba nadchnout, ale nemučit.

A hle, vypadá to jako zpráva bulvární úrovně, ale je to zkrátka jen novinka ze světa divadelního managementu a režie. O mučení by mohli zřejmě aktuálně nejkompetentněji pohovořit zpěváci Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Jejich šéf Luděk Golat je prý nutil do sexuálních scén, až se prostě vzepřeli. Golat je z vedení příspěvkové organizace města čerstvě odvolaný a objevivší se pornonahrávkou, ve které bývalý ředitel vystupuje, se zabývá policie. Do příští sezony, která bude 90., jubilejní, tedy vkročí (doufejme, že pravou nohou) divadlo s novým ředitelem, který by měl zřejmě přes léto vyjít z konkurzu.

Jak se to má obecně se sexuálními scénami na jevišti? Těžko říct, co je málo, co je moc, důležitý je kontext inscenace. Takže jsem ani nepočítala, kolikrát se masturbuje ve Vojckovi.

Žádné komentáře:

Okomentovat