úterý 10. února 2009

Dobrá hudba zdarma! #2

Dalším vydavatelstvím, publikujících svou hudbu zdarma na internetu, je portugalská Crónica. V roce 2003 byla založena výtvarníkem a hudebníkem Pedrem Tudelou, který je známý z elektronického dua @c. Profil labelu je pozoruhodný - minimalistická elektronika, glitchové i jiné experimenty, ambient nebo terénní nahrávky. Hudbu volně ke stažení začala Crónica nabízet až v minulém roce, přičemž hlavní zájem vydavatelství tvoří stále vydávání "fyzických" alb.
První volně stáhnutelná nahrávka, označená ležatou osmičkou, byla vydána k pátým narozeninám labelu a představuje reprezentativní výběr z děl dosud vydaných umělců. Nalezneme zde japonku o.blaat, australského experimentátora Lawrence Englishe, anglického turntablistu Janka Schaefera a další. Následující zdarma dostupná alba svou kvalitou rozhodně nezaostávají: Experiment od Mosaique, jemná elektronika izraelce Rana Slavina nebo čerstvé album příznačně nazvané Digital sounds drawings od dánského hudebníka Mortena Riise.
Všech pět doposud vydaných alb najdete zde, pozornosti doporučuji i Cronicaster, kde lze nalézt různá rádiová vysílání, živé nahrávky nebo remixy.

Žádné komentáře:

Okomentovat