čtvrtek 28. května 2009

Po dlouhých jednáních přijíždí taneční soubor Montalvo-Hervieu


Festival Tanec dětem, který předskakuje samotnému Tanci Praha, běží už od 23. května, taneční hvězdy však do Česka zavítají až v červnu. "Dlouho jsme neměli na programu tak prestižní, ale ani tak drahý soubor," řekla na včerejší tiskové konferenci Yvona Kreuzmannová, ředitelka festivalu Tanec Praha, o hostování francouzského souboru Montalvo-Hervieu, který v Hudebním divadle Karlín festival odstartuje. Zhruba 24členný soubor tanečnic a tanečníků různých národností a tanečních i hereckých školení uvede představení s technicky velmi náročnými efekty inspirované Gershwinovou hudbou a skladatelovým životem. Jednání se souborem trvala několik let, než se podařilo jeho hostování skutečně uskutečnit.

Ze Slovenska přijede inscenace Canto Hondo; hlboká pieseň o nej..., která získala loňské Dosky, obdobu domácího Radoka.

Letošní ročník Tance Praha má dosud největší regionální rozsah - poprvé se bude konat celkem v devíti městech. Nově například v Plzni, která kandiduje na Evropské město kultury a která si, podle Kreuzmannové, uvědomila, že jí moderní taneční divadlo chybí (má však baletní soubor v Divadle J.K.Tyla). Například v Hradci Králové se zase Tanec Praha propojil s Novou sítí a mezinárodním festivalem Divadlo evropských regionů.

Finanční problémy festival ani letos zcela nezažehnal, dotklo se ho ministerské seškrtání financí na živou kulturu o 35 procent. V duchu hesla "musíme si pomáhat" proto také letos spolupracuje s Divadlem Archa, která v jeho rámci uvádí svá představení - například hostování nizozemské choreografky Anouk van Dijk.

Divadlo Archa navíc v době konání festivalu slaví své 15. výročí. 7.6. od 15 hodin proto chystá oslavu. Program, který bude trvat 15 hodin (od odpoledne do rána), je veřejnosti volně přístupný zdarma. Ondřej Hrab, ředitel Archy, slibuje, že se divadlo na tu dobu změní ve velkou kavárnu s palubami a kulturními překvapeními.

Žádné komentáře:

Okomentovat