čtvrtek 8. října 2009

Knihovna roku 2009


Knihovnou roku 2009 v kategorii "zakladni knihovna" se stala Obecni knihovna v Protivanove z Olomouckeho kraje vedena Annou Dokoupilovou. Knihovna, vyhodne umistena v nove, bezbarierove budove ve stredu obce, je jejim prirozenym kulturnim, informacnim a predevsim komunitnim centrem. Svedci o tom mimo jine mimoradny pocet registrovanych ctenaru (pres 25% obyvatel). Zcela ojedinela je provozni doba knihovny, ktera vysoce presahuje bezny standard mnohem vetsich obci a mest. Umoznuje knihovne byt privetivym take kulturnim, informacnim i fyzickym pristresim i pro dojizdejici zaky, obyvatele blizkych obci a turisty. Knihovna pripravuje obecni zpravodaj, porada rocne desitky akci pro deti i dospele; casto zamerenych na lokalni historii, tradice i na uchovani specifickeho mistniho nareci. Zanedbatelne nejsou ani vzdelavaci aktivity. Pro knihovnu je charakteristicka siroka spoluprace s organizacemi a spolky v obci i okoli i podpora obce.

Zvlastni oceneni a diplom v kategorii "zakladni knihovna" ziskala dale Mestska knihovna z Brezove v Karlovarskem kraji a Informacni centrum s knihovnou v Kolovratech, v Praze 10.

Hlavni cenu v kategorii "informacni pocin" ziskala Mestska knihovna v Praze za zpristupneni dila Karla Capka v elektronicke podobe - projekt "Knihy Karla Capka on-line". Zvlastni oceneni a diplom obdrzela Mestska knihovna v Sedlcanech za provozovani komunitniho centra volneho casu "Lukas".

Žádné komentáře:

Okomentovat