pondělí 5. října 2009

Celeste Prize Berlin 2009


Celeste Prize se jmenuje mezinárodní soutěž současného výtvarného umění, která byla založena v Berlíně. Má za cíl finančně podporovat rozvoj umění v co nejširším záběru, bez ohledu na to, zda vybraní umělci dokončili či nedokončili studia nebo zda jsou dokonce autodidakty. Kritéria pro výběr finalistů kladou důraz na obsahovou kvalitu, aktuálnost, kreativitu a inovaci přihlášených děl. Přitom prezentovaná díla nesmí být starší nežli dva roky od vypsání posledního ročníku soutěže.
Akce se skládá ze dvou pořádaných výstav (vybraní autoři a užší výběr finalistů), vydání rozsáhlého katalogu (150 stran odpovídá přibližně 150 vybraným autorům) a pěti cenám odpovídajícím pěti kategoriím: Malba/ Fotografie a počítačová grafika/ Video a animace/ Instalace, objekt a performance/ Nová média (Live Media). Vítěz každé z pěti kategorií získává dotaci v hodnotě 8 000 Eur.
Úspěchem pro české a slovenské umění je umístění dvou autorů ve finalistech soutěže. Slovensko-český malíř Juraj Kollár (1981) se umístil jako třetí v kategorii Malba s dílem Landscape (2008). Druhé místo v kategorii Instalace, objekt a performance obsadil svou instalací ve veřejném prostoru nazvanou Good Times are Over (2008) Jan Fabián (1978) z Prahy.

Žádné komentáře:

Okomentovat