čtvrtek 2. července 2009

Facebook v režii Davida Finchera


Téměř před rokem založil scenárista Aaron Sorkin (Soukromá válka pana Wilsona) na Facebooku skupinu s výmluvným jménem Aaron Sorkin & The Facebook Movie. Od té doby vzniká scénář snímku s předběžným názvem The Social Network, který má nyní snad již i svého režiséra - Davida Finchera!

Námět snímku rozhodně není jednoznačný. Na jednu stranu vypráví o ohromném úspěchu studenta Marka Zuckerberga, který Facebook založil v roce 2004 jako sociální software určený primárně pro své spolužáky z Harvardu. Dnes má jeho sociální síť přes 200 miliónů uživatelů a dle žebříčku světových miliardářů společnosti Forbes byla loni její hodnota odhadnuta na 1,5 miliard amerických dolarů. Druhou stranou je kniha Bena Mezricha „The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook : A Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal“, která se na pultech amerických knihkupectví objeví 14. července 2009.

Zajímavé bude, jak se Sorkinův scénář, respektive Fincherova režie, vypořádá s odvrácenou stránkou internetového sdílení - bezpečností uživatelských dat. Souhlasem s politikou osobních dat Facebooku totiž mimo jiné dáváte Zuckerbergově společnosti právo nakládat s vámi poskytnutými informacemi v míře mnohem větší (včetně souhlasu, že v případě soudního sporu se tento bude konat v Kalifornii podle tamních právních předpisů) než si bezmála 11 tisíc členů skupiny Aarona Sorkina pravděpodobně kdy dokázalo představit. Pokud „privacy policy“ kdy četli. David Fincher by před natáčením rozhodně měl.

Žádné komentáře:

Okomentovat