sobota 28. listopadu 2009

Bude se rušit železnice ve Středočeském kraji?


Ekonomickou krizí je zdůvodňováno leccos: například škrty ve veřejné dopravě. S novým jízdním řádem, který právě přichází do prodeje, zmizí v Jihočeském a Královéhradeckém kraji okolo devíti procent spojů, které tyto kraje u Českých drah v rámci úspor neobjednaly. Změna nepopulární, nepříliš prozíravá a narychlo spíchnutá, alespoň však komunikovaná prostřednictvím návrhů jízdních řádů na krajských stránkách. Zato Středočeský kraj se celou dobu tvářil, že dopravu omezovat nebude, vyvěsit předběžnou verzi jízdního řádu se neobtěžoval, a zatím se proslýchá, že chystá podstatnou redukci, nehledě na to, že jízdní řád už je v tisku. Oficiálně kraj mlčí, avšak něco přece jen prosáklo prostřednictvím železničních diskusních fór (viz k-report.net).
Jistěže existuje několik lokálek, které vozí spíše vzduch po polích daleko od lidských sídel: například z Bakova nad Jizerou do Dolního Bousova, kde by stačil minibus. Ovšem chtít zbavit železničního spojení dvě sousední šestnáctitisícová města – Neratovice a Brandýs nad Labem – to už je silnější káva. A píše se o redukci na desítce dalších tratí. O případné autobusové náhradě (tam, kde je alespoň možná) si také nedělejme iluze – Bendlův a nyní Rathův kraj je znám neochotou k systematickému řešení autobusových linek, natož pak k provázání a tarifní integraci autobusů a vlaků. Na celé věci je pikantní, že Středočeský kraj najde dost prostředků na to, aby proplácel tzv. žákovské jízdné a aby se tím okázale chlubil na každých dveřích každého vagónu a busu: úhledná žlutá cedulka s nezbytným podpisem hejtmana lidumila. Inu, na jízdné je, na vlaky nikoliv. Je také možné, že proběhne osvědčený scénář: navrhne se masivní rušení spojů, nakonec se zruší jen část a vše se prodá jako politický úspěch: podívejte se, je krize, a nám se podařilo zachovat dopravu na tolika tratích! Nerad bych panu Rathovi křivdil, zatím nic nezrušil. Avšak ostražitost je namístě. Příznivci železnice mailují na příslušná místa a 30. listopadu se chystají na zasedání krajského zastupitelstva.

P. S.: Zastupitelstvo Středočeského kraje (Smíchov, Zborovská 11) zasedá v pondělí 30. listopadu v 10:00. (Podrobnosti ZDE)

Diskuse o rušení spojů začala ZDE


1 komentář:

  1. Aktualizace: redukce nebude.
    Zastupitelé 30. 11. nakonec původní návrh ani nepředložili, patrně pro nesouhlas veřejnosti a také KSČM. Rozsah dopravní obslužnosti zůstává zachován.

    OdpovědětVymazat