úterý 10. listopadu 2009

Lucidní sny pana Williama Heerleina Lindleyho


Dnes večer, 10. listopadu 2009, se uskuteční site-specific performance, instalace a živé satelitní vysílání s názvem Lucidní sny pana Williama Heerleina Lindleyho. Vznikat bude ve Staré kanalizační čistírně v Bubenči v 18:00 - 22:00, živý internetový videopřenos bude možné sledovat na http://www.rozhlas.cz/radiocustica, zvuk poslouchat na Českém rozhlase 3 - Vltava od 21:00 do 21:30.
Performance je jedním z výsledků projektu Nejmilejší zvuky Prahy. V průběhu performance se představí výběr nahrávek pražských zvuků z této databáze. Projekt, který je také poctou architektu W. H. Lindleymu (1853-1917), autorovi bubenečské čistírny, připravili britský zvukový umělec Peter Cusack a Miloš Vojtěchovský ve spolupráci s Michalem Kindernayem, Jakubem Hyblerem, Stanislavem Abrahámem a Alešem Zemene. Autoři performance uvádějí:

"Podstatné je, že výsledek práce Lindleyovy projekční kanceláře je téměř bez výjímky ukryt pod dlažbami ulic a sklepů. V audiovizuální kompozici jsme se pokusili zachytit souznění spojitých nádob povrchových, atmosferických a podzemních vodních vrstev - splašků, rigolů, potrubí pitné vody, řeky, podzemních toků, deště. Zvuky, připomínající vnitřní hlasy, znějící v mysli architekta pana Williama Heerleina Lindleyho, dřímajícího v pokoji hotelu u Modré hvězdy."


"Téma souzvuku vody a města v době, kdy byl realizován projekt Nejmilejší zvuky Prahy se vracelo v tolika souvislostech, že jsme se rozhodli zvolit budovu Staré čistírny v Bubenči jako místo, kde kolektivně vytvořený výběr z databáze koláže pražských nahrávek bude představen."

"Zvuková kompozice je koncipována jako imaginární stetoskop, přiložený k hmotě industriální stavby, vedoucí rozlehlým labyrintem do podzemního druhého města pod Prahou. Posluchač se může na chvíli zaposlouchat do koláže terénních nahrávek z centra i periférie, proložených fragmenty dobových textů, dotýkajících se osobnosti architekta, průběhu stavby a výčtu jmen pražských ulic. Stará kanalizační čistírna tak znovu rezonuje labyrintem kanálů odpadních vod, obsahující 4 291 kilometrů stok, kanalizačních přípojek, 100 000 kanalizačních šachet, 139 odlehčovacích komor - všech bodů kde se stéká, mísí a zní vody potoků, povrchové vody a splaškové vody z domácností více než milionu obyvatel Prahy."

Na projektu se podílejí Český rozhlas 3 - Vltava, SWR Baden-Baden, Deutschlandradio Kultur Berlin a Zipp - Czech German Cultural Projects / rádio d-cz, EBU.

Žádné komentáře:

Okomentovat