pátek 21. srpna 2009

Ministerstvo kultury vyhlašuje poněkud ukvapený grant


Z tiskové zprávy MK ČR ze 7.8. vyplývá, že Státní fond kinematografie vyhlašuje mimořádný grant na technický rozvoj a modernizaci české kinematografie – tedy na první vlnu tzv. velké digitalizace kin. Je dobré, že Rada konečně řeší hromadný přechod českých kin na nové způsoby promítání a uvolila se k tomu vyčlenit část prostředků ze Státního fondu, protože Ministerstvu kultury se potřebné finance dosud zajistit nepodařilo.
Podpora z Fondu však může činit max. 50 % z plánovaných nákladů a o grant se mohou ucházet pouze kina, která již jsou na digitalizaci připravena a mají ve svých rozpočtech pro letošní rok vyčleněnou část prostředků na náklady s ní spojené.

Více informací o grantu najdete zde.

Překvapivá je však uzávěrka žádostí do měsíce, tedy do 10.9.2009. Ta je jistě příhodná pro kinaře i obce, obzvlášť v době dovolených. Proč je nutné najednou tak spěchat? Neměla by Rada řešit naléhavě spíše problematický či vlastně stále neexistující kinematografický zákon? Jeho zatím neschválený návrh si můžete přečíst zde a o problémech jeho současné podoby lze zauvažovat například zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat